Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Κανόνες συμπεριφοράς σε μια milonga!

Καιρό ήθελα να γράψω ένα κείμενο που θα εξέφραζα τα παράπονα μου για την συμπεριφορά των τανγκέρων σε μια milonga. Δεδομένου ότι το tango είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, πρέπει να υπάρχουν κανόνες που να τηρούνται από όλους, ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και ανεπιθύμητα προβλήματα. Πολλές φορές θα έχουμε δυσανασχετήσει με μια ντάμα που μας φέρθηκε με αγενή τρόπο ή έναν καβαλιέρο που συνεχώς περηφανεύεται για τις χορευτικές του ικανότητες! Για αυτό τον λόγο αποφάσισα να αφιερώσω ένα κείμενο σχετικά με κανόνες, που αν και είναι αυτονόητοι, πολλές φορές δεν τηρούνται. Οι παρακάτω κανόνες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία έχει να κάνει με την γενική συμπεριφορά στην milonga και η δεύτερη κατηγορία με το πως συμπεριφέρεσαι στην γραμμή χορού!

Κατηγορία Α: Συμπεριφορά στην Milonga


1) Προσέξτε την υγιεινή σας και την εμφάνιση σας! Κατανοώ ότι ο καθένας έχει το δικό του στυλ, αλλά υπάρχουν ρούχα που δεν θεωρούνται κατάλληλα για Tango. Το ντύσιμο πρέπει να είναι άνετο και κομψό (αν θέλετε συμβουλές για φινετσάτο ντύσιμο, η Νεφέλη τις μοιράζεται μαζί μας στο κείμενο εδώ). Το θέμα της προσωπικής υγιεινής είναι αυτονόητο! Καλό να έχετε μαζί σας τσίχλες, αποσμητικό, μια πετσετούλα και, γιατί όχι, μια αλλαξιά που να την αφήνετε στο αυτοκίνητο σας. Αλλά να μην το παρακάνετε κιόλας!

2) Να είστε διακριτικοί! Ο κόσμος δεν ήρθε στην milonga για να ακούει την άποψη σας σε κάποιο θέμα ή πως περάσατε στις διακοπές σας. Προσπαθήστε να μην ενοχλείτε τους άλλους με την παρουσία σας και να σέβεστε τον χώρο και τους τριγύρω σας!

3) Επειδή έχει open-bar δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιείτε... τον Βόσπορο! Δεν λέω, να πιείτε ένα ποτηράκι, άντε δυο, αρκεί να μην το παρακάνετε! Εκτός ότι το αλκοόλ κάνει κακό στην υγεία γενικά, δεν σου προσδίδει και καλή εικόνα στην milonga! Δεν είναι τυχαίο κιόλας που λέμε "Όταν πίνω δεν οδηγώ". 

4) Προσπαθήστε να κάνετε τις προτάσεις με ευγενικό τρόπο! Ο καβαλιέρος πρέπει πάντα με ευγενικό τρόπο να ζητάει από την ντάμα που θέλει να χορέψει. Αυτό που θεωρώ το χειρότερο πράμα που κάνει ένας καβαλιέρος είναι να επιμείνει αφού του αρνηθεί μια ντάμα. Φράσεις όπως "έλα πάμε!", "τι κουρασμένη μου λες;" και "εδώ ήρθαμε να χορέψουμε, σήκω" είναι απαγορευτικές. Χαρακτηριστικά θυμάμαι ένα περιστατικό από έναν καβαλιέρο που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο ευγένειας. Έπαιζε milonga και ο συγκεκριμένος καβαλιέρος πήγε να ζητήσει μια ντάμα από μια παρέα που καθόταν πίσω. Με χαμόγελο της λέει:
-Θα θέλατε να χορέψουμε;
-Εμ, δεν ξέρω να χορεύω καλά.
-Μπορούμε να προσπαθήσουμε αν θες, χαλαρά πράματα!
Ο σεβασμός και η αύρα που βγάζετε επηρεάζουν πολύ την επιθυμία μιας ντάμας να χορέψει μαζί σου. Προφανώς ένα χαμόγελο φτιάχνει περισσότερο την διάθεση κάποιου από μια κατσουφιασμένη φατσούλα.

5) Μάθετε να αρνείστε τις προτάσεις! Είναι δεδομένο πως δεν είστε υποχρεωμένες να δέχεστε όλες τις προτάσεις, αλλά επίσης δεδομένο πως πρέπει να είστε ευγενικές όταν αρνείστε μια πρόταση για χορό! Μπορείτε απλά να αρνηθείτε λέγοντας ένα "Δεν θα ήθελα, σε ευχαριστώ", παρά ένα απότομο "όχι". Για να απαλύνετε την άρνηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια δικαιολογία όπως "Είμαι λίγο κουρασμένη!" ή " Έχω μια συζήτηση". Σίγουρα το cabeceo δεν είναι ο πιο λειτουργικός τρόπος να ζητήσει ένας καβαλιέρος μια ντάμα, αλλά μπορεί να βγάλει και τους δύο από μια δύσκολη θέση.

6) Μην διασχίζετε την γραμμή χορού! Το γεγονός ότι θέλετε να περάσετε στην άλλη πλευρά της αίθουσας για οποιοδήποτε λόγο, δεν σας δίνει το δικαίωμα να διασχίζετε την γραμμή χορού! Μπορείτε να κινηθείτε κυκλικά από την γραμμή χορού, με προσοχή να μην ενοχλήσετε τα ζευγάρια!



Κατηγορία B: Συμπεριφορά στην Γραμμή Χορού


1) Σε μια milonga είναι όλοι ίσοι! Δεν έχει σημασία το πόσο καιρό ασχολείστε ή πόση τεχνική και ταχύτητα έχετε! Σημασία έχει το πως κάνετε να νιώθει ο παρτενέρ σας! Σίγουρα η καλή τεχνική θα σας βοηθήσει να κάνετε τον χορό σας πιο όμορφο και να εκφραστείτε πιο άνετα, χωρίς να δημιουργείτε προβλήματα, όμως δεν αποτελεί την μόνη παράμετρο για ένα καλό τάνγκο! Οπότε μην αποκλείετε να χορέψετε με ένα άτομο που έχει χαμηλότερο επίπεδο, να μην του κάνετε παρατηρήσεις και μην συμπεριφέρεστε ειρωνικά απέναντι του! Στην Milonga δεν υπάρχουν μαθητές και δάσκαλοι!

2) Όταν μπαίνεις στον χορό... ΧΟΡΕΥΕΙΣ! Μια Tanda διαρκεί περίπου 10 λεπτά! Από την στιγμή που σηκώνεστε να χορέψετε, πρέπει να χορέψετε! Δεν επιτρέπονται το κουτσομπολιό, το φλερτ και τα τραγουδίσματα! Επίσης είστε υποχρεωμένοι να χορεύετε όλη την Tanda, αλλιώς είναι αγένεια ως προς τον άλλον!

3) Σεβαστείτε τα άλλα ζευγάρια και τον χώρο τους! Τον περασμένο Μάρτιο η Geraldine Rojas, μια tanguera πρότυπο, μαζί με το Ezequiel Paludi εντυπωσίασαν την Ελληνική Tango-κοινότητα με το θεαματικό τους show στο Athens Ledra Hotel. Μαζί με το θεαματικό show έγινε και milonga, η οποία ήταν... ΤΡΑΓΙΚΗ! Η πίστα ήταν μικρή και τα ζευγάρια ήταν πολλά! Όλοι ξέρουμε ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Τα αεροπλανικά voleo, τα δολοφονικά ganchoes και τα planeo που θερίζουν είναι πολύ όμορφα, αλλά δεν είναι πρακτικά σε μια milonga που σε λίγα τετραγωνικά βρίσκονται πολλά ζευγάρια. Από την στιγμή που θα μπεις στην γραμμή χορού πρέπει να σεβαστείτε τον χώρο τους, όπως και οι ίδιοι το δικό σας. Πρέπει να διατηρείτε τις αποστάσεις ώστε να χει χώρο να μπορεί να αντιδράσει σε μια δύσκολη στιγμή ο μπροστινός!

4) Κρατείστε την γραμμή χορού! Μια πίστα ανάλογα με το χώρο μπορεί να χει μια ή παραπάνω γραμμές που τα ζευγάρια χορεύουν αντίθετα με τους δείκτες του ρολογιού! Για κανέναν λόγο δεν αλλάζουμε γραμμή χορού ακόμα αν υπάρχει ελεύθερος χώρος και δεν προσπερνάμε το μπροστινό ζευγάρι! Αν τύχει να κολλήσει η γραμμή χορού υπάρχουν πολλές φιγούρες που απαιτούν πολύ μικρό χώρο, μπορείτε να φτιάξετε την αγκαλιά και να βρείτε καλύτερη επικοινωνία με λίγες αλλαγές βάρους, συγχρονισμένες αναπνοές και λίγα στολίδια (adornos)! Αν, πάλι, τύχει να έχουν πιάσει την κουβέντα, διακριτικά ακουμπάτε με τον αγκώνα "κατα λάθος" την πλάτη του μπροστινού, αποφεύγοντας έτσι περισσότερες κουβέντες στην γραμμή χορού, και στο τέλος του προτείνετε να διαβάσει αυτό το κείμενο!

5) Καταλάβετε το πως στην Milonga δεν ήρθε κανείς για να δει πως χορεύετε! Είναι ενοχλητική η συμπεριφορά κάποιων που νομίζουν ότι κάνουν show, ενώ το μόνο που καταφέρνουν είναι να γίνονται μισητοί από τους γύρω τους! Και δεν αναφέρομαι σε tangueros που έχουν πολύ καλή τεχνική και είναι κομψοί όταν χορεύουν τραβώντας την προσοχή όλων, αλλά σε αυτούς που έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και κάνουν περίπλοκες φιγούρες και sequences ή υπερβολικά πολλά adornos με πολύ αδέξιο τρόπο. Το χειρότερο είναι όταν τα ζευγάρια δεν ακολουθούν την γραμμή χορού και χορεύουν στην μέση της πίστας λες και είναι το επίκεντρο της βραδιάς!

6) Μην πειραματίζεστε! Δεν λέω να έχετε προγραμματισμένα βήματα και από πριν προβαρισμένα, αλλά μην δοκιμάζετε φιγούρες που να μην έχετε διδαχτεί ή να μην έχετε αφομοιώσει! Μπορεί να φέρετε σε δύσκολη θέση τον παρτενέρ σας και να μην έχετε το ευχάριστο αποτέλεσμα!

7) Να είστε ευγενικοί! Να είστε χαμογελαστοί, να μην προσβάλλετε τον άλλον ακόμα και αν κάνει λάθη και πάντα να λέτε "ευχαριστώ"! Πολύ γλυκό είναι οι καβαλιέροι να συνοδεύετε την ντάμα από κει που την σηκώσατε μετά το τέλος της Tandas!



Αυτοί είναι  μερικοί από τους βασικούς κανόνες σε μια Milonga. Ελπίζω να τους τηρείτε και αν όχι ποτέ δεν είναι αργά! Να είστε φρόνιμοι και...

Καλή αντάμωση στις milongas!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου