Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Η άλλη όψη του Νομίσματος!

Την περασμένη Παρασκευή ήμουν καλεσμένος σε ένα Latin Party που το διοργάνωνε ένας φίλος στο Γκάζι σε ένα πολύ όμορφο χώρο, το εστιατόριο Μεξικανός. Βέβαια το πάρτυ ξεχώριζε από όλα τα άλλα latin party που έχω πάει, καθώς ήταν το πρώτο πάρτυ που διοργανώθηκε από τα μαθήματα Latin χορών του "10%" (ελληνικός διαδικτυακός ιστότοπος για τα μέλη της LGBT κοινότητας). Οι μουσικές επιλογές, που ήταν επιμελημένες από τον Δημήτρη, δάσκαλο Latin και ανερχόμενο tanguero, απαρτιζόταν κυρίως από salsa, bachata, merengue, cha-cha, rumba αλλά υπήρχαν και λίγα κομμάτια Αργεντίνικου Tango, τα οποία και προφανώς χόρεψα. 

Από όλα τα tango που χόρεψα εκείνη την βραδιά, το πιο ξεχωριστό, ίσως το πιο ξεχωριστό που έχω χορέψει μέχρι στιγμής, ήταν το tango με τον Δημήτρη. Ήταν καιρός που είχα την επιθυμία (και είχα πάρει την απόφαση) να δω το tango από την άλλη όψη του νομίσματος, από την πλευρά του follower. Η επιλογή του leader ήταν σχετικά εύκολη απόφαση! Αρχικά γνώριζα τις γνώσεις και απόψεις του πάνω στο Tango, όντας "χορευτικό παιδί" του ίδιου δασκάλου με μένα! Επίσης, γνωρίζω πως είναι υπομονετικός, σαν δάσκαλος Latin που είναι, καθώς και πρόθυμος να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί οποιονδήποτε στο κομμάτι του χορού. 

Δυστυχώς για πολλούς το Queer Tango δεν είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ελλάδα. Όπως καταλαβαίνουμε και από την λέξη που το χαρακτηρίζει, διαφέρει από τον κανονικό Αργεντίνικο Τάνγκο στο γεγονός ότι δεν ισχύει ο κανόνας της ετεροκανονικότητας, καθώς ο ρόλος του leader και του follower δεν είναι πάντα από έναν άντρα και μια γυναίκα αντίστοιχα, καθώς μπορεί και κατά την διάρκεια του χορού να γίνεται εναλλαγή των δύο ρόλων. Έτσι γίνεται αρκετά αποδεκτό από τα άτομα της LGTB κοινότητας, καθώς ξεφεύγουν από σοβινιστικά πρότυπα πάνω στη δομή του χορού και έχουν την δυνατότητα επιλογής του ρόλου τους πάνω στο χορό σύμφωνα με την σεξουαλική του δυναμική.







Όμως σκοπός του κειμένου δεν είναι να μιλήσω για την ομοφυλοφιλία ή για το Queer Tango! Μην ξαναέχοντας χορέψει ως follower ένιωθα το άγχος της πρώτης φοράς! Ο Δημήτρης μου χαρακτηριστικά μόλις τελείωσε το τραγούδι: "Εντάξει ηρέμησε! Τρέμεις ολόκληρος!", Αρχικά προσπάθησα να αντιληφθώ την πρόθεση με κλειστά μάτια, πράμα που συνειδητοποίησα πως είναι ευκολότερο, καθώς όταν άνοιξα τα μάτια ένιωσα πως χάθηκε η Γη κάτω από τα πόδια μου. Ήταν πρόοδος που για λίγα δευτερόλεπτα κατάφερα να συγχρονιστώ με την πρόθεση του, καθώς αν και μου ταν αισθητή, μου φάνηκε δύσκολο να τον ακολουθήσω. Το κύριο, όμως, πρόβλημα ήταν οι άπειρες πρωτοβουλίες που πήρα μόνος μου κατά την διάρκεια αυτών των τριών λεπτών.

Εκτός από τα θετικά σχόλια που άκουσα για το πως χορέψαμε, ωφελήθηκα και από άλλες απόψεις. Για να καταλάβεις μια κατάσταση, καλύτερα να μπεις στην θέση του. Χορεύοντας κόντρα ρόλο συνειδητοποίησα πολλά προβλήματα που πιθανώς να δημιουργούσα στην ντάμα, όπως για παράδειγμα δεν της δίνω αρκετό χώρο να κάνει την κίνηση ή αρκετό χρόνο να ολοκληρώσει το βήμα της.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ το Δημήτρη και για το υπέροχο πάρτυ που διοργάνωσε καθώς και για το χορό και θα ήθελα να ζητήσω να μου πείτε δικές σας παρόμοιες καταστάσεις και εντυπώσεις από αυτές!

Καλή αντάμωση στις milongas!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου